top of page

Waarom een gezondheidscheck?

 

Waarom bloeddruk meten?  

In Nederland heeft 1 op de 4 volwassenen een te hoge bloeddruk. Belangrijke oorzaak is overgewicht. Een verhoogde bloeddruk kan schade aan onder andere hart- en bloedvaten en nieren veroorzaken. Helaas merkt men daar vaak te laat iets van. Vandaar dat het zo belangrijk is om de bloeddruk te laten controleren.
 
Waarom bloedsuiker meten? 

Een te hoog bloedsuikergehalte kan diabetes (suikerziekte) veroorzaken. Overgewicht, weinig beweging, hogere leeftijd en erfelijke aanleg vergroten de kans hierop. Met een gezondere leefstijl kunnen de problemen vaak grotendeels worden verholpen.

Waarom cholesterol meten?

Ieder mens heeft twee soorten cholesterol in zijn bloed: het gunstige HDL en het ongunstige LDL, dat slecht is voor de bloedvaten. Belangrijke oorzaken van een verhoogd cholesterol zijn het eten van veel verzadigd vet, overgewicht, diabetes, een traag werkende schildklier en erfelijke aanleg.

Waarom visceraal vet meten?

Ieder mens heeft buikvet, ook mensen met een zogenaamd ‘wasbordje’. 

Vet in je buik (orgaanvet) zit rond belangrijke organen zoals je hart, longen, maag en lever. Orgaanvet wordt ook wel ‘visceraal vet’ genoemd.

Als je te veel buikvet hebt, loop je het risico om de gevaarlijke gevolgen ervan te ondervinden. Denk hierbij aan een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol, hart- en vaatziekten en kanker. Ook slanke mensen met te veel orgaanvet lopen een verhoogd risico op deze ziektes.

Waarom PBF berekenen?

Het vetpercentage is het percentage aan vet wat in je lichaam aanwezig is. Dit percentage zegt heel veel over je gezondheid, en bepaalt of je in meer of mindere mate risico’s loopt ten aanzien van je gezondheid.

Op het moment dat je lichaam meer energie (=voeding) binnenkrijgt dan er verbruikt wordt door de organen en de spieren, wordt de overtollige energie opgeslagen als lichaamsvet voor eventueel later gebruik. Je lichaamsgewicht is opgebouwd uit het totaalgewicht van je botten, je spieren, organen, vocht en natuurlijk je lichaamsvet. 

Waarom BMI berekenen?

BMI staat voor Body Mass Index en geeft een indicatie van de verhouding tussen je lengte en je gewicht. Op het moment dat je te zwaar bent is het verstandig om gezonder te gaan eten en/of meer te gaan bewegen.

bottom of page